Stichting Tout Lui Faut

Stichting Tout Lui Faut

Na de uitzending van ‘De plantage van onze voorouders’ ontstond de behoefte om het gesprek dat wij, Peggy en Maartje, in de podcast voeren, op een duurzame manier voort te zetten. Op 16 juni 2021 richtten we samen met programmamaker Rehana Ganga stichting Tout Lui Faut op.

Wat gaan we doen?

Het komend jaar werken wij toe naar een reeks ontmoetingen rondom ons gedeelde slavernijverleden. Door het vertellen van ons verhaal nodigen wij u uit om zelf te reflecteren op hoe u zich tot dit verleden verhoudt. Aan het eind kunt u aan de slag met onderzoek naar koloniale sporen in uw eigen stamboom, bedrijf of stad. De ontmoetingen vinden plaats op bijzondere locaties, die vaak zelf ook een link met het slavernijverleden hebben.

Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheden voor een monument / educatiecentrum op plantage Tout Lui Faut in Suriname. Nazaten kunnen hier hun voorouders gedenken. Surinamers en Nederlandse toeristen leren er over hun geschiedenis. Dit project is er, mede door de huidige pandemie, een voor op langere termijn.

Tout Lui Faut: tot slaafgemaakten en eigenaren

Met onderstaande links kunt u zien wie in 1863 betrokken waren bij plantage Tout Lui Faut, hetzij als slaafgemaakten, hetzij als eigenaren. Een uitgebreidere beschrijving, met ‘beroepen’, vindt u in de borderellen.

Agenda

Wilt u helpen?

  De stichting, met KvK nummer 83121412, IBAN NL12INGB0006449812, bevindt zich in een opstartfase. Uw bijdrage helpt ons om in Nederland en Suriname onderzoek te doen en allianties aan te gaan met bestaande initiatieven. De aanvraag voor een ANBI-status loopt; na toekenning is uw gift belastingaftrekbaar.

  Wilt u donateur worden? Mailt u ons dan op .(JavaScript must be enabled to view this email address). T.z.t. ontvangt u onze onze nieuwsbrief.

  We streven naar actieve betrokkenheid van onze donateurs en ontmoeten u graag op een van onze bijeenkomsten. Misschien wilt u er zelf een organiseren?

  Doelen van Stichting Tout Lui Faut

  • Het behoud van cultureel erfgoed verbonden aan het Nederlands slavernijverleden in de breedste zin des woords en met betrekking tot de Surinaamse plantage Tout Lui Faut in het bijzonder;
  • Het stimuleren van gelijkwaardige samenwerking tussen nazaten van tot slaafgemaakten en nazaten van plantage-eigenaren of andere betrokkenen bij de Nederlandse slavenhandel en slavernij;
  • Het stimuleren van dialogen over (de gevolgen van) het Nederlands slavernijverleden, en specifiek over plantage Tout Lui Faut.

  De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door

  • Het organiseren van bijeenkomsten met nazaten van tot slaafgemaakten en nazaten van plantage-eigenaren en andere betrokkenen bij de Nederlandse slavernij;
  • Het stimuleren van historisch, archeologisch en genealogisch onderzoek m.b.t. het Nederlands slavernijverleden;
  • Het stimuleren van (online) publicaties en lesmateriaal over het Nederlands slavernijverleden;
  • Het organiseren / geven van lessen, lezingen, presentaties, workshops, cursussen, symposia, congressen over het Nederlands slavernijverleden;
  • Het oprichten en onderhouden van monumenten en gedenktekens aan de Nederlandse slavernij.