'Als je je wortels niet kent, kun je ook niet groeien.' - Peggy BouvaDe plantage van onze voorouders

De plantage van onze voorouders

In deze achtdelige podcast (Prospektor/VPRO) onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.

Zij ontdekt dat haar voorouders bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Maartje zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

*Winnaar De Tegel, categorie Audio * Beste Podcast en Beste Verhalende Podcast (BNR Dutch Podcast Awards)*
*Meestervertellers 2020*

Revolutionair. De plantage speelt iets klaar waar al jaren geen talkshow, krantenartikel of debatpanel in slaagt: het ongemakkelijke gesprek over het koloniale verleden en racisme voeren.’ (De Groene Amsterdammer)

Eerlijk, intrigerend en open. Een grote skepticus gaat zo nog overstag.’ (Afro Magazine)

Ontroert, schuurt en is zelfs geestig. Vol met momenten van zelfonderzoek, van aftasten en bevragen. Met in de gelaagde montage af en toe pareltjes van onderkoelde humor, zonder het zware thema tekort te doen.’ (Trouw)


 

Colofon

Maker Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva
Creatief producent Eefje Blankevoort
Projectleider Laura Verduijn
Componist Rory Ronde
Mixage en sound design Wederik de Backer
Adviezen Emma Lesuis en Laura Stek
Randprogramma Carmen Fernald

Met steun van het NPO-fonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed, BankGiro Loterij Fonds, VSB-fonds en VN Decennium Fonds Cultuur.

Reageren? .(JavaScript must be enabled to view this email address)