Luister- avondenLuisteravonden

‘Dit is waar radio voor gemaakt moet worden: om in een donkere theaterzaal, omringd door wildvreemden, te beluisteren alsof je in een bioscoop zit en er daarna over te praten.’

(Maartje Smits, Hard//Hoofd)

Oorzaken festival

Van 30 september t/m 2 oktober 2016 vond in de Brakke Grond een ode aan podcasts en audioverhalen plaats. Meer dan 3000 bezoekers beluisterden samen in het theater, maar ook varend over de grachten, zittend op het dak en wandelend door de stad, de mooiste verhalende audio. Te gast waren o.m. Benjamen Walker (Theory of Everything / Radiotopia), Paulien Cornelisse (Echt Gebeurd), Kaitlin Prest (The Heart / Radiotopis), Willem de Ridder en Eleanor McDowall (Short Cuts / BBC).


De Brakke Grond, AmsterdamIedere Dag Verdwijnt Er Wel Iets

Een mens is opgetrokken uit herinneringen. Wie je bent is wat je door de tijd hebt opgeslagen en onthouden. Maar soms vallen er gaten in het verhaal. Bij sommigen neemt deze vergeetachtigheid de vorm aan van een ziekte en herinneringen vervagen tot er nog bitter weinig overblijven. Wie ben je dan?

Tjitske Mussche en Katharina Smets presenteerden een luisteravond over herinneringen en het geheugen, met oude cassettebandjes en een live soundtrack van Inne Eysermans (Amatorski). En de première van Maartje’s documentaire voor Woord.nl.


Seizoen 2015-2016: Brakke Grond, Amsterdam / Café Kiebooms, Antwerpen / Arteveldehogeschool Gent / Schouwburg Kortrijk

 

Korte Golf 2014 een succes!

De opdracht voor de tweede editie van radiowedstrijd Korte Golf was: maak een radiodocumentaire of hoorspel van drie minuten, verwerk een bevrijding in je verhaal, samen met het geluid van iets dat drupt én stop een stuk speelgoed in de titel. Bijna 50 inzendingen kwamen er binnen (o.m. van een aantal kinderen, die prompt in het Jeugdjournaal verschenen).

Jurywinnaar Mirke Kist won een cheque van €500 van Bax-shop. Gustaaf Haan, jurywinnaar van 2013, won de publieksprijs.


Brakke Grond, Amsterdam, 7 december 2014

 

De Film Zit In Je Hoofd

Grenzeloos Geluid was te gast op het Nederlands Filmfestival. In een volle zaal in ‘t Hoogt in Utrecht luisterde het publiek naar radioverhalen met muziek als vertrekpunt. Stef Visjager en Bente Hamel waren te gast, Dana Linssen (NRC, Filmkrant) verzorgde een inleiding met soundscape van Jeroen Stout. Ook was er werk te horen van This American Life en Alan Hall. De avond kwam tot stand dankzij Woord.nl en het Mediafonds.


Filmtheater 't Hoogt, Utrecht, 28 september 2014

 

De Lastige Liefde

Het is Valentijn, maar wat als de bonbons zijn opgegeten en de rozen beginnen te verwelken? Om teleurstelling te voorkomen presenteerde Grenzeloos Geluid samen met In The Dark Antwerpen een luisteravond met liefdevolle pleisters voor amoureuze sores. Met een live hoorspel, uitgevoerd door het Leidse PS Theater, en nieuw werk van studenten Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.


Café Kiebooms, Antwerpen / Brakke Grond, Amsterdam, 8/14 februari 2014

 

Radiowedstrijd Korte Golf 2013

Maak een radioverhaal van maximaal 3 minuten met twee generaties, een functionele echo, en een huishoudartikel in de titel. Zo luidde de opdracht voor de eerste editie van Korte Golf. In een uitverkochte zaal riep de Vlaams-Nederlandse jury Gustaaf Haan tot winnaar uit. Aletta Becker won de publieksprijs met ‘Ollie en de eierwekker’.


Brakke Grond, Amsterdam, 13 oktober 2013

 

Inspiratie uit Chicago

Tjitske Mussche bezocht het Third Coast Audio Festival in Chicago. Ze hoorde er mooie verhalende radio, maar zag ook fascinerende multimediaproducties waarin audio gecombineerd werd met fotografie, animatie of gps. Amerikaanse radiomakers bleken bovendien creatief in het vinden van financiering. Zo bestaat Roman Mars’ podcast 99% Invisible geheel dankzij donaties van luisteraars.


Roode Bioscoop, Amsterdam, 29 november 2012

 

‘Radio noir’ van Joe Frank

In de surrealistische, broeierige verhalen van Joe Frank lopen fictie en non-fictie door elkaar. Zijn werk kun je het best beluisteren tijdens lange monotone autoritten, maar deed het ook goed in de Roode Bioscoop. Aan het eind van de avond maakte Frank via Facebook chat een cameo appearance vanuit Californië.


Roode Bioscoop, Amsterdam, 3 april 2012

 

Grenzeloos Geluid

Al enkele jaren organiseert Maartje samen met anderen voor stichting Grenzeloos Geluid zogenaamde ‘luisteravonden’.


lees verder...