‘Moslima’‘Moslima’

​‘De moslima die in de media verschijnt is voor mij een wildvreemd figuur. Ik herken me daar niet in, ik identificeer me daar ook niet mee.’

De tweedelige podcast ‘Moslima’ is een persoonlijke en urgente zoektocht van beeldmaker en onderzoeker Cigdem Yuksel.

Een vormeloze jas, bloemetjeshoofddoek, lopend op de markt met een boodschappenwagentje, op de rug van afstand met lange lens geschoten. Het bekende beeld van ‘de moslimvrouw’ in de Nederlandse media versterkt het stereotype van de geïsoleerd levende, slecht geïntegreerde, nauwelijks Nederlands sprekende vrouw. Waar zijn de foto’s van moslima’s aan het werk, op een terrasje met vriendinnen, een gezin op museumbezoek?

Samen met Maartje onderzoekt Cigdem hoe de beeldvorming van ‘de moslima’ door de jaren heen is ontstaan en hoe zij dat kunnen veranderen. Beeldvorming, zo wordt duidelijk, is een gelaagd systeem waarin elke speler een verantwoordelijkheid heeft. Lukt het Cigdem om anderen daarvan te overtuigen?

Dit tweeluik, inclusief drie bonusinterviews, is onderdeel van een groter onderzoeksproject van Cigdem Yuksel. Blijf op de hoogte via haar Instagram.

* Winnaar DDG Awards 2022 voor beste podcast-/radioregie