< Single Issue Partij

Het perspectief van de single

De Balie in Amsterdam vertoonde vijf films waarin steeds één aspect van het single leven centraal stond. Voorafgaand aan de filmvertoningen sprak Maartje met (ervarings-)deskundigen.

In EenVandaag (AVRO/TROS, Radio 1) vertelde Maartje over het hoe en waarom van deze filmserie. Prof. Maaike Meijer besprak in Nooit Meer Slapen (VPRO, Radio1) de rol van de single man in The Big Lebowski.

23 oktober 21:15 Into the Wild

Tijdens de eerste editie sprak Maartje met antropoloog Jitse Schuurmans over deze klassieker, waarin de net afgestudeerde Christopher McCandles in zijn eentje, zonder geld of bezittingen, door Noord-Amerika reist. Op basis van zijn onderzoek naar de ‘hook-ups’ van mannelijke singles beantwoordde Schuurmans de vraag: waarom komt juist Into The Wild zoveel voor op de profielen van mannen op datingsites?

6 november 20:00: Frances Ha

Volgens filosofe en NRC Next-columniste Simone van Saarloos zouden we liefde meer moeten rationaliseren en vriendschap meer moeten romantiseren. Begin eens met het geven van een bos rode rozen aan een goede vriend(in), betoogde zij n.a.v. de film Frances Ha, waarin de vriendschap tussen single Frances en haar beste vriendin Sophie centraal staat.

19 november 20:00 First Comes Love

Documentairemaker Nina Davenport besluit zelfstandig een kind op de wereld te zetten. Het babymaakproces heeft een belangrijke invloed op de levens van haar en haar directe omgeving. Voor een volle zaal met single (wens-)moeders sprak Maartje over het bewust alleenstaand moederschap met Sara Coster. Op haar 35ste koos zij voor co-ouderschap met een homostel. Ze schreef er het boek ‘De wens en de vaders’ over.

3 december 20:00: The Big Lebowski

Geen archetypischer single man in de Amerikaanse filmgeschiedenis dan The Dude. Met genderwetenschapper Maaike Meijer sprak Maartje over de werkloze vrijgezel als anti-held in het werk van de gebroeders Coen.

18 december 20:00 Gloria

De 58-jarige gescheiden moeder Gloria stort zich in deze Chileense film volop in het vrijgezellenleven. Alles om maar weg te zijn van de eenzaamheid thuis. Over dit innerlijk gevecht sprak Maartje met NRC-publiciste Sandra Heerma van Voss.