Single Issue PartijSingle Issue Partij

‘Ik eet de groenten die je in kleinere hoeveelheden kunt kopen: boontjes, courgette, aubergine. Een Chinese kool krijg ik in m’n eentje nooit op. Dus die komt er bij mij zelden in.’

(uit ‘Een Cursus Alleen Zijn’)

‘Je bent gewoon te kritisch, meid’

Het is de meest gebezigde opmerking tegen een alleenstaande hoogopgeleide vrouw, maar het blijft een ‘stomp in de maag’, vindt voormalig langetermijnsingle Maartje Duin. ‘Het is geen psychologisch defect.’


Opzij, april 2015

Discussieavond ‘Het rijk alleen’

Onder het huidige kabinetsbeleid zijn tweeverdieners met kinderen de grote winnaars. Heeft de politiek wel oog voor alleenwonenden?

Daarover spraken econoom Bas Jacobs, Christen Unie kamerlid Carola Schouten, journaliste Nathalie Le Blanc (boek ‘Solo’) en Boris van der Ham (Humanistisch Verbond, voorheen D66). Sneltekenares Gerrie Hondius, bekend van de single stripheldin Ansje Tweedehansje, notuleerde. Kijk het debat hier terug.


De Balie, 13 april 2015

Het perspectief van de single

De Balie in Amsterdam vertoonde vijf films waarin steeds één aspect van het single leven centraal stond. Voorafgaand aan de filmvertoningen sprak Maartje met (ervarings-)deskundigen.


De Balie, oktober-december 2014

Single Issue Partij

Wat zou er in het verkiezingsprogramma van een partij voor alleenstaanden moeten staan? En wie vormen het electoraat?

Als lijsttrekker van de Single Issue Partij trekt Maartje door het land onder de leus ‘Alleen staan we sterk!’ Lees en discussieer mee op volkskrant.nl/singles en, via Facebook.


Volkskrant.nl/singles, oktober 2014 - juli 2015

Wél een leuke tante

‘Dan doe je het toch alleen?’ krijgen singles met een kinderwens nogal eens te horen. Maar er zijn ook vrouwen die kinderloos blijven omdat ze het niet alleen willen doen. Zij vervullen een mooie rol in het leven van andermans kinderen.


Opzij, september 2014

Lenie & Ik

Volgens Lenie de Zwaan worden singles door de Nederlandse wet gediscrimineerd. Maartje volgt de activiste in haar moeizame strijd voor singlesemancipatie.


Radio Doc, VPRO, 8 juni 2014

 

Zweden, land van singles

Nergens ter wereld leven relatief zoveel mensen alleen als in Zweden. Een bezoek aan singlevriendelijke woonvormen in Stockholm en aan koppelaarster Helèn Andersson.


Villa VPRO, 25 december 2013

 

Het imago van de single

Maartje is 36 en al jaren alleen. Ze ‘staat open’ voor een relatie en leeft ondertussen haar leven. Waarom bekijkt de wereld de alleenstaande hoofdschuddend?


Trouw - 24 juni 2012

Cursus Alleen Zijn

Hoe doe je dat eigenlijk, leven in je eentje?
Serie over hoogopgeleide single dertigers uit de stad, i.s.m. Esma Linnemann


Holland Doc Radio, NTR - April 2012